آشنایی با کانونهای دانشآموزی جمعیت هلال احمر در روز جهانی صلیب سرخ
هشتم ماه می، برابر با هجدهم اردیبهشت، به عنوان روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر نامگذاری شده است. این جمعیت جهانی بر اساس موافقتنامه ژنو در سال ۱۸۶۴ میلادی با تلاش هنری دونان تاسیس شد و به همین مناسبت روز تولد این فرد سوئیسی را به نام روز جهانی صلیب سرخ نامگذاری کردهاند.
در ادامه به همین بهانه با کانونهای دانشآموزی جمعیت هلال احمر در مدارس کشور آشنا میشوید. کانونهایی که فرصتی برای عضویت دانشآموزان در هلال احمر و آشنایی با اهداف بشردوستانه عامالمنفعه این سازمان هستند. آنطور که در اساسنامه جمعیت هلال احمر و سازمان جوانان جمعیت هلال احمر آمده هدف از تشکیل کانونهای دانشآموزی، تربیت و آموزش دانشآموزان برای خدمات مختلف بشردوستانه و عامالمنفعه، فراگیری خودامدادی و در آینده ارائه خدمات امدادی به سایرین است.
در این کانونها دانشآموزان در کنار تمرین فعالیت گروهی، کمکهای اولیه را فرا میگیرند تا در زمان حوادث و بلایا علاوه بر نجات جان خود، به دیگران هم کمک کنند. این کانونها پس از انعقاد تفاهمنامه در دی ماه ۱۳۹۳ بین سازمان جوانان و معاونت پرورشی، فرهنگی وزارت آموزش و پرورش ایجاد شدند و تأسیس ۸هزار کانون دانشآموزی هلالاحمر در مدارس سراسر کشور در سرفصل فعالیتهای دو مجموعه قرار گرفت.
لازم به ذکر است که طبق مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی، تنها چهار تشکل بسیج دانشآموزی، انجمن اسلامی دانشآموزان، سازمان دانشآموزی و کانونهای دانشآموزی هلالاحمر مجوز فعالیت رسمی داخل مدارس کشور را دارند. مدیرانی که علاقمند به تشکیل کانون دانشآموزی هلالاحمر در مدارس خود هستند میتوانند از طریق ارتباط با ادارات آموزش و پرورش شهر خود و همچنین شعب جمعیت هلالاحمر در سراسر کشور نسبت به ارائه درخواست اقدام کنند.
سازمان جوانان هلال احمر در کانونهای دانشآموزی اقدامات متنوعی انجام میدهد و دانشآموزانی که عضو کانونهای دانشآموزی در مدارس خود میشوند، میتوانند از این اقدامات بهره ببرند. در اینجا به شرح برخی از این اقدامات میپردازیم.
برگزاری طرح ملی دادرس و المپیاد آماده
با هدف آموزش کمکهای اولیه به دانشآموزان و آمادگی این افراد برای حضور در شرایط سخت؛ هر ساله در مدارس المپیاد آماده و طرح ملی دادرس برگزار میشود. در این طرح آموزشهایی شامل پناهگیری و تخلیه ایمن، ارزیابی و کنترل علائم حیاتی، احیای قلبی و ریوی، پانسمان و بانداژ، شکستگی و آتلبندی، حمل مصدوم، اطفای حریق و اسکان اضطراری به شکل مسابقه و رقابت به دانشآموزان آموزش داده میشود.
برگزاری اردوهای دانش آموزی دوستی
سازمان جوانان جمعیت هلال احمر همچنین به طور سالانه برنامههای اردویی متنوعی برای دانشآموزان عضو کانونهای خود برگزار میکند. در این اردوها دانشآموزان در کارگاههای آموزشی، مسابقات ورزشی، بازدیدهای علمی، برنامههای فرهنگی و… شرکت میکنند.
مانور سراسری زلزله و ایمنی مدارس کشور
مانور سراسری زلزله و ایمنی هر سال در ۸ آذرماه در مدارس سراسر کشور برگزار میشود.این مانور با مشارکت سازمان جوانان هلالاحمر، وزارت آموزش و پرورش، وزارت کشور، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان صدا و سیما با به صدا در آمدن زنگ زلزله و ایمنی از رادیو سراسری و رادیوهای استانی در مدارس اجرا میشود.
در این مانور مدارس تمامی مقاطع کشور به بررسی وضعیت ایمنی ساختمان مدرسه و شناسایی نقاط امن آن میپردازند و در پایان با به صدا درآمدن زنگ زلزله با خروج ایمن از ساختمان و تجمع در مرکز حیاط آشنا میشوند. اجرای این مانورها نقش بسزایی در کاهش تلفات زلزله در ساعات روز است.
مجتمعهای دانشآموزی سازمان جوانان هلالاحمر
مجتمعهای دانشآموزی هلالاحمر فضایی مناسب برای پرورش استعدادهای دانشآموزان برتر مناطق کمتربرخوردار است. در این مجتمعها دانشآموزان ضمن تحصیل دروس آموزشی در مدارس نمونه منطقه، با شرکت در دورههای مختلف آموزشی، مذهبی، مهارتهای امدادی، بشردوستانه و نحوه ارائه خدمات عامالمنفعه را فرا میگیرند.
آنها علاوه بر تحصیل علم و انجام فعالیتهای بشردوستانه، دورههای آموزشی عمومی و تخصصی امداد را میگذرانند و به عنوان امدادگر بومی در زمان بروز حوادث به مردم مناطق کمتر برخوردار خدمترسانی میکنند.
آشنایی با تاریخچه هلالاحمر در ایران
جمعیت هلالاحمر در ایران در سال ۱۳۰۱ تاسیس شد اما به جای استفاده از نشان صلیب سرخ و یا هلال احمر، علامت شیر و خورشید سرخ را به عنوان نشان جمعیت خود انتخاب کرد و با تلاشها و پیگیری متمادی دولت و جمعیت ایران، سرانجام علامت شیر و خورشید در کنفرانس ژنو در سال ۱۹۲۹ به عنوان نشان سوم مورد حمایت بینالمللی، به تصویب رسید.
از آن پس سه نشان صلیب سرخ، هلال احمر و شیر و خورشید سرخ به عنوان نشانه های رسمی بینالمللی شناخته شدند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۵۹ ، دولت ایران با ارسال نامهای به دولت سوئیس به عنوان امین و نگاه دارنده قراردادهای چهارگانه ژنو، اعلام کرد که استفاده از شیر و خورشید سرخ را به تعلیق درآورده و به جای آن از علامت هلال احمر استفاده میکند. از آن پس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران تغییر نام داد